23 Nisan 2013 Salı

Yaratıcılık Süreci

Yaratıcılık Süreci (Var olanı değiştirebilmek)

Yaratmak, insanoğlu tarafından yokluğu varlığa çevirmek anlamına gelmez, nesneleri veya düşünceyi veya hareketleri o güne kadar düşünülmemiş haliyle yeniden oluşturmak anlamına gelir.
Doğuştan kör olan bir insanın sonradan görmesi mümkün müdür?
Cevap: Teknolojiyi kullanarak beynin neresinin (hangi malzemesinin) bozuk veya sağlam olduğunu bilmek ile mümkün.
Hiç işitmeyen bir kişinin işitmesi mümkün müdür?
Cevap: Teknolojiyi ve beynin nerelerinin çalışıp çalışmadığını bilmek kaydıyla mümkün.
Soru: Bu yaratıcılık mıdır, becerimidir?
Soru: Son yıllarda holistik, gestalt, nörobilim, algı, zekâ, zihin kavramları ayrı ayrı tanımlanıyor ve bu tanımlar insan yönetim bilimi (örneğin koçluk vb.) alanlarında farklı şekillerde kullanılıyor. Moor yasası binlerce yıl sonra ortaya çıktı, dünyada devrim yarattı 20 sene sonra bu yasa aşıldı. Neden?
Soru: Bilgisayarda yarattığımız zekâ kısa bir süre sonra yaratıcılarının zekâsını aşacak mı?
Soru: Dünyanın en tanınmış üniversitelerinden veya meslek öğreten diğer okullardan mezun olan kişiler 21. yüzyılda kolaylıkla iş bulabiliyor mu? Neden?
50 yaşın üzerine çıkmış olan insanların deneyimlerinden mi faydalanmamız gerekiyor, 20-30 yaşında teknolojideki yenilikleri kavrayabilmiş olan gençlerden mi faydalanmamız gerekiyor?
Avrupa ekonomisinin sıkıntıda olmasının bununla ilişkisi var mı?
Dünyanın en iyi şairlerinden Paul Vallery 20 yıl kadar şiire ara verip matematik çalıştıktan sonra dünyanın en güzel şiirlerinin bazılarını yazmıştır peki ama nasıl? Akademik çalışmanın buna bir katkısı mı olmuştur yoksa algı düzeyimi yükselmiştir?
İnsan beyninin en önemli özelliği diğer canlılara göre daha fazla öğrenme kapasitesine sahip olmasıdır. Bu potansiyel beynin esnek olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle bireyin, ailenin, şirketin, ülkenin, dünyanın gelişimi için yaratım gücüne ve yeni fikirlere ihtiyaç var ve tüm bunlar ancak beynin esnek yapısı ve çevresel koşullara uyum sağlayabilme özelliği ile gerçekleşebilir. Bu noktada yaratıcı potansiyelin teknoloji ve sosyal ilişkilerle desteklenmesi tercih edilmelidir.
Soru: Yaratma sürecinde 50 yıl önce ile şimdi arasındaki farkın sebebi nedir?
Soru: Çalışırken hareket, duygu veya düşünce serbestîsine sahip olan insanlar ile sadece akademik alanda veya belirli sınırlar içinde çalışan insanlar arasındaki farklılıklar neler olabilir?
Beceri, yetenek, yaratıcılıktan söz ederken aradığımız ilk özellik beynin esnek olmasıdır çünkü sanat ve bilim arasındaki ayrımı tarif etmek entelektüel zekâyı ziyan etmek anlamına gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder